Tatşen Yurt Dışı İhracata Başladı

Adana’da gıda sektöründe hizmet veren Tatşen, 1978 yılında tahin, helva ve reçel üretimi ile sektöre adım attı. Tatşen, daha sonraki süreçte ürünleri arasına lokum ve cezeryeyi de ekleyerek üretim alanını genişletti. İlerleyen dönemlerde şalgam, limon sosu ve nar ekşisi sosu üretimine geçen firma, Adana’da iki yerde açtığı şube ile perakende satışına da başladı.  Tatşen Gıda Sorumlu Müdürü Meftun Akkapulu, firma olarak iç ve dış pazarda büyümeyi hedeflediklerini söyleyerek, “Kısa zamanda büyük mesafeler kat ederek, bu sektörde sayılı firmalar arasına girmeyi başardık. Tatşen olarak İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri ağırlıklı olmak üzere Doğu ve Karadeniz Bölgesi’nde de faaliyet gösteriyoruz. İç ve dış piyasada adımızdan daha çok söz ettirmeyi ve önümüzdeki 6 aylık süreçte yüzde 8 büyümeyi hedefliyoruz” dedi. Yurt dışı ihracatlarına da başladıklarını vurgulayan Meftun Akkapulu, 5,5 aylık dönem içerisinde Azerbaycan, Almanya, Avustralya, Vietnam, Özbekistan ve Irak gibi ülkelerle 300 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Üretim aşamalarını Adana Organize Sanayi Bölgesi’ne taşımayı planladıklarını söyleyen Akkapulu, bu sürecin 7 – 8 ay içerisinde gerçekleşebileceğinin altını çizdi. Bu planın gerçekleşmesiyle gıda sektöründe Çukurova’nın parlayan incisi olacaklarını ifade eden Akkapulu, “2 katlı ve ortalama 2 bin metrekarelik alanda tahin, helva, reçel, lokum, cezerye çeşitleri, şalgam, limon sosu, fındık kreması, konsantre meyve suları ve akide şekeri gibi ürünler üretiyoruz. Alanda bölümler ayrı ayrı faaliyet gösteriyor. Lokumda günde 2 ton, reçelde 5 ton ve helvada ise 1 ton 750 kilo üretim sağlıyoruz” diye konuştu.  

Tatşen, sahada kısa zamanda büyük mesafeler kat edip ikinci pazar alanına sahip olmak için 2005 yılında piyasaya alt grubu Şenbağ’ı çıkardı. Üretim çeşitliliği kısıtlı olan Şenbağ, sayılı firmalar arasına girmeyi başardı. Türkiye genelinde bayilik vererek iç ve dış piyasaya daha fazla hizmet sunmayı hedefleyen firma, şu anda fabrika ve satış mağazalarıyla daha fazla kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.

Gıda sektörünün öncelikli bir sektör olduğunun altını çizen Akkapulu, “Gıda sektöründe hijyen konusunda eksik gördüğüm bir şey yok. Bölge içindeki bakanlık temsilcileri düzenli olarak denetimler yapıyor. Ancak akademik alanda herhangi bir araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmamış. Hep geleneksel usule göre üretim yapılmış. Bu konuda akademik çalışmalar yapılabilir. Türkiye genelinde üniversitelerde bilimsel çalışmalar eksik, bu alanda başvurabileceğimiz akademik bir kaynak yok. Bunun için belli konularda üniversitede bulunan araştırma görevlileri incelemeler yaparak öncelikle kalite daha sonra ise maliyet açısından iyileştirme çalışmaları yürütebilir” şeklinde konuştu.

Bu site, size daha iyi bir tarama deneyimi sunmak için çerezler kullanmaktadır. Bu web sitesinde gezinerek, çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.